Välj en sida

Nyhetsbrev februari 2017

Hej Revyvänner! 
 
Här kommer ett nyhetsbrev späckat med matnyttig info för alla revyare!
ATT ANVÄNDA EN TEXT UR TEXTBANKEN UTAN ATT BE OM LOV OCH GÖRA UPP ETT PRIS FÖRST
 
Jag har fått in rapporter från textförfattare i Textbanken att det finns revyer som använder deras nummer utan att be om lov först. Författarna läser i tidningsrecensioner och annat att deras nummer har använts i en revy. Detta kan givetvis bero på den mänskliga faktorn – det är ju oerhört mycket att tänka på för en revyproducent – men jag måste ändå härvidlag betona 2 saker:
 
1) Det är fel att göra såhär
I textbanken står klart och tydligt att inget får framföras utan att be om lov PÅ FÖRHAND och göra upp ett pris PÅ FÖRHAND. En författare har naturligtvis helt rätt att neka någon rätten att spela. Vissa författare garanterar en viss geografisk monopolsituation till textköparna, dvs de säljer inte till någon annan revy inom ett visst område om en första revy redan har köpt numret. Den garantin har den som olovligen använder texterna ingen rätt att köra över.
 
2) Ni utsätter er för en stor risk
Det är, som alltid, textförfattarens rättighet att ta det pris man vill för en text.  Ett nummer kan alltså bli dyrare än man tänkt sig om man använder det utan att ha fått upphovsmannens godkännande och gjort upp om arvode på förhand.   
 
Följ reglerna i Textbanken, annars måste kanske funktionen med att man kan direktnedladda texter tas bort.
Samma sak gäller naturligtvis utanför Textbanken: om man ser ett kul nummer på Youtube eller Facebook så kan man ju inte bara spela det rakt av, upphovsmannen måste ju kontaktas först. Här är det dock snarare upphovslagen än LIS:s egna textbanksregler som träder in.
 
 
==================================================
 
KOMMUNIKATION MED LIS
 
Jag får be alla medlemmar att framledes kontakta LIS på de rätta vägarna, som är att man antingen mailar info@lis.nu eller ringer 0515-18520. Det är nämligen så att det strömmar in LIS-grejor till mig på alla tänkbara andra sätt, såsom privata SMS, privata Facebookmeddelanden, Skype, och privata mail. Det blir lite kaosartat för mig. Om man däremot kontaktar mig via de rätta vägarna så kan jag rödmarkera saker och följa vissa rutiner, men om info kommer på en massa andra konstiga sätt riskerar jag helt enkelt att bomma saker.
Dessutom får jag be er att använda de formulär som finns på hemsidan, när de ska användas. När man exempelvis vill få en recension inlagd på LIS:s hemsida och på Facebook så använder man alltså formuläret för detta (länken finns i nästa punkt i mailet och det står också svintydligt på hemsidan). Man tar det alltså inte i ett mail vid sidan om. Anledningen till att jag över huvud taget använder formulär är att det garanterar att jag får in den info jag behöver. Det finns exempelvis ett formulär för att byta kontaktadress på er LIS-representant, och den innehåller allt jag behöver veta. När medlemmar istället mailar mig informationen, istället för att använda formuläret, så missas ofta viktig info såsom mobilnummer, epost och adress till kontaktpersonen (jag skojar inte).
Kommunicera på rätt sätt så blir det kanon!
 
 
==================================================
 
RECENSIONER
 
Har ni haft premiär och fått en fin recension? I så fall kan du anmäla den på https://www.lis.nu/recensioner/ , så lägger vi upp den på LIS:s hemsida och Facebooksida. Som annonsör får du dessutom direktlänkar till biljettförsäljning i statustexten. Observera att recensionen måste ligga bakom en öppen sida, som inte kräver login hos respektive tidning.
 
 ==================================================
 
STIM
 
Som vanligt kommer ni som spelat revy att kort efter er sista föreställning att få en blankett från STIM. På en flitig medlems inrådan gick jag på kansliet förra året igenom varje ruta på blanketten och skrev ihop en guide för exakt hur detta fungerar. Du hittar all info på https://www.lis.nu/musikanvandning-och-stim/ 
 
 
==================================================
DATUM INFÖR SVENSK REVYFESTIVAL MED REVY-SM I KARLSTAD 2017
 
2017 är det Kulturföreningen Cabary i Karlstad som arrangerar Svensk Revyfestival med Revy-SM. De har kommit långt i sin planering, och styrelse och kansli vet att det kommer att bli ett toppenarrangemang!
Nedan är alla datum du behöver känna till inför festivalen:
Söndagen 22/1 t.o.m. söndagen 12/3:
Uppladdning av videofiler till uttagningen av Revy-SM. Uppladdningen görs exakt som förra året på www.lis.nu.
Söndagen 12/3:
Hela festivalprogrammet, inklusive seminarier, underhållning, boende, matalternativ mm presenteras på www.revy-sm.se .
Söndagen 23/4:
Uttagna nummer till semifinaler och till final förkunnas.
Söndagen 23/4:
Anmälan till festivalen startar – från och med nu kan ni boka delegatpaket och boendealternativ.
Söndagen 7/5:
Sista dag för uttagna nummer att bekräfta sin medverkan.
Onsdagen 2/8 t.o.m. lördagen 5/8:
Svensk Revyfestival med Revy-SM 2017.
Se mer nedan.
==================================================
KURSHELGEN 1-2/4 I KATRINEHOLM (SE BIFOGAD PDF)
 
Som ni vet sedan tidigare så går årets kurshelg av stapeln i lättillgängliga Katrineholm, 1-2 april.
De 4 kurserna är:
* Marknadsföring utan pengar (Jakob Byskén)
* Skådespeleri och konsten att vara rolig (Jenny Cronholm)
* Textskrivande (Mats Eklund)
* Att vara teaterproducent (Bo Thulin)
Kurserna görs i ett tight samarbete med ATR och med ATR Ung, så det är mycket liten risk att de kommer att ställas in.
Anmälan görs genom att maila till utbildning@atr.nu
Kurserna kostar 1000 kr / st. Mer information finns på http://atr.nu/LoadUrl/2/6890/23106 
 
OBS: SISTA ANMÄLNINGSDAG ÄR 4:e MARS!
==================================================
DIPLOM
 
Har ni revyare som spelat i 10, 20, 30 eller 45 år? Då ska ni beställa diplom! Dessa hittar ni på https://www.lis.nu/diplom/ 
==================================================
ANMÄLA NUMMER TILL REVY-SM (detta gick som ett extrautskick för ett par dagar sedan)

Hej Revyvän!

 
Här kommer ett extrautskick från LIS som berättar att från och med NU går det att ladda upp filer till Revy-SM 2017, samt ansöka om Parnevikstipendiet och Povels Penna!
ANMÄLNINGSPERIOD
Från nu t.o.m. 12/3 2017. 13/3 2017 är uppladdningen stängd och bidrag kan inte längre lämnas in.
LÄNK
På denna länk är alla uppladdningar till förbundets olika priser tävlingar samlade:
 
INLOGGAD
För att anmäla nummer till Revy-SM och till Karl Gerhard-hatten måste du vara inloggad. Du behöver inte vara inloggad för att ansöka om Parnevikstipendiet och om Povels Penna.
INSTRUKTIONER
På sidan för uppladdning till SM och till Karl Gerhard-hatten finns tydliga instruktioner hur du ska gå tillväga. Vill du hellre se en instruktionsvideo så hittar du den här: https://www.lis.nu/uppladdning_videoguider/ . Det är exakt samma instruktioner som förra året.
TÄVLINGSREGLER OCH HUR TÄVLINGEN GÅR TILL
Här finns regler och info
Det är exakt samma regler och förfarande som förra året, med undantag för en skärpning i monologklassen (se frågor & svar nedan).
URUPPFÖRANDE
Ert revynummer måste ha haft sitt uruppförandedatum tidigast 13/2 2016 (13 månader före sista anmälningsdatum). Nummer som uruppförts tidigare än 13/2 2016 kan ej tävla i Revy-SM 2017. Notera att ALLA typer av uruppföranden avses, även såna som skett utanför revyns och LIS:s värld. (Se frågor och svar nedan.)
RELEVANTA FRÅGOR & SVAR
Är det samma login till att ladda upp filer till Revy-SM som exempelvis till Textbanken?
JA! Numera finns bara EN ENDA login-funktion som låser upp SAMTLIGA medlemstjänster inom LIS – oavsett om det gäller Textbank, anmälan av nummer till SM eller att läsa om medlemsförsäkringen.
Kan jag kalla filerna jag laddar upp för vad jag vill?
Absolut inte! I instruktionerna står tydligt hur du ska namnge dina filer. Det är cirka 1000 olika filer som laddas upp till ett Revy-SM (video, manus, bakgrund i lokala nummer, anmälningsblankett), och det kommer inte att fungera om alla revyer döper sina filer till lite vad man vill såsom ”vår anmälan.pdf” och ”till sm.mp4” (båda exemplen tagna från verkligheten). Namnge filerna rätt, så slipper jag maila er enkom om det.
Vi vill ansöka med ett nummer vi kört i år, men som en annan revy körde för ett antal år sen, går det bra?
Nej, det gör det inte eftersom numret i fråga alltså hade sitt uruppförande i den andra revyn för ett antal år sen. Numret måste ha URuppförts tidigast 13/2 2016 – det spelar ingen roll AV VEM.
Vi har kört ett nummer som är baserat på en populär youtube-film, går det numret att skicka in?
I de flesta fall går det inte att skicka in, och det beror enbart på 13-månadersregeln med uruppförandedatum. Om originalfilmen första gången sågs på internet INOM 13-månadersgränsen (tidigast 13/2 2016) ja då går det bra, eftersom numret inte är för gammalt. I de allra flesta fallen är dock de virala youtubefilmerna publicerade på nätet tidigare än 13/2 2016, och kan därför inte ansökas med. Har ni baserat ett nummer på en youtubevideo så likställs alltså videons publiceringsdatum med numrets uruppförande, om det hade gällt ett vanligt revynummer från en annan revygrupp. Notera att ni – om ni skickar in ett nummer baserat på en video som ni INTE skapat – måste ha videoskaparens rättigheter till numret, som om det gällt ett vanligt konventionellt revynummer.
Vi är flera som agerar i vår monolog, är det bra att skicka in det numret i monologklassen?
Nej, det är det inte. Det numret bör skickas som sketch. Om det är en som talar, men ytterligare personer som stumt förstärker, agerar och gör en skillnad på numrets utformning ja då är det ju en sketch men där vissa av aktörerna saknar verbala repliker. Undantag är om en person utför en monolog, men där en annan person oerhört kort medverkar i numrets inledning eller avslutning för att skapa en inramning. Det bästa är att ta det säkra före det osäkra och i monologklassen skicka in nummer där det faktiskt bara är 1 person på scenen. Läs gärna Tävlingsbestämmelserna punkt 1b.
Jag skrev ett nummer för 10 år sen som legat och samlat damm, ingen revy har spelat det förrän vi tog upp det i år, kan vi söka med det?
Jajamän, det kan ni. Det spelar ingen roll när numret skrevs – det är när det URuppfördes som räknas.
Vi har haft stora framgångar med ett nummer som vi köpt av en annan revy (de spelar också det numret nu, samtidigt som vi), kan vi söka med det?
Ja, det kan ni, under förutsättning att ni har tillstånd av den som skrivit texten. LIS:s regler säger ingenting om VEM som skrivit ett nummer, bara det är spelat av er och uruppfört inom tidsperioden.
Hur funkar det här med tillstånd?
Du måste ha tillstånd av revynumrets författare att anmäla det till SM. Inga tillstånd ska skickas till LIS. Mer information om exempelvis musiktillstånd finns på anmälningsblanketten.
LYCKA TILL, OCH TVEKA INTE ATT HÖRA AV ER OM NI STÖTER PÅ PROBLEM. 
LÄS GÄRNA ANVISNINGARNA OCH KIKA GÄRNA PÅ INSTRUKTIONSVIDEON FÖRST – SVAREN PÅ MÅNGA AV ERA FRÅGOR FINNS DÄR. 
 
mvh Andreas Zetterberg, kanslist på LIS
0515-18520
==================================================
 
AKTUELLA ANNONSER PÅ KÖP OCH SÄLJ-SIDAN
Lägg in en egen köp- och säljannons här (gratis!)
 
AKTUELLA SPELANNONSER
Lägg in en egen spelannons här
Som alltid – tveka inte att höra av er om ni har frågor om stort som smått. Jag jobbar för att hjälpa er. Sprid gärna detta mail till alla i er organisation. 
 
mvh Andreas Zetterberg, kanslist på Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige 

LIS
Hindås Stationsväg 4
438 53
Hindås

0515-18520 
info@lis.nu  
www.lis.nu  
www.revy-sm.se
GILLA LIS PÅ FACEBOOK! HÄNG MED I DET ALLRA SENASTE!

NYTT I TEXTBANKEN

 • Romantik på nätet Hildman, Tommie
 • Samtyckeslagen utvärderas Hildman, Tommie
 • Nu blir det allsång Hildman, Tommie
 • 2024 – Tycker Bamse att han är snygg? Andreas Nygård
 • 2023 – Det stora el-priset Andreas Nygård
 • Dom Sangemark, Hanna
 • 2024 – Tatueringar för barn Andreas Nygård
 • 2020 – Skådespelare läser högt ur deckare Andreas Nygård
 • På bar gärning Cronholt, Robert
 • En dag på ICA-butiken Cronholt, Robert
 • Säga vad man vill Sangemark, Hanna
 • 43. EPA Larsson, Pontus
 • 42. Prinsessan Larsson, Pontus
 • 41. Vindkraft-värk Larsson, Pontus
 • 40. Dum dom domare Larsson, Pontus

MEDLEMSREGISTER

Logga in för att ta del av våra register och kontaktuppgifter

KANSLIETS NYHETSBREV

MINNESGÅVA & GULDDIPLOM 2023

Standar (45 år):
  ★ Horndalsrevyn
  ★ Eslövsrevyn
  ★ Grästorpsrevyn
  ★ Göran Magnusson, Mariestads Unica revy

Gulddiplom (30 år):
  ★ Iggesundsrevyn
  ★ Margareta Främst Almkvist, Mariestads Unica revy
  ★ Britt- Marie Svensson, Mariestads Unica revy
  ★ Carina Andersson, Mariestads Unica revy
  ★ Börje Lövgren, Mariestads Unica revy
  ★ Nadja Magnusson, Mariestads Unica revy
  ★ Peter Sjöstrand, karlskronarevyn.se
  ★ Gösta Barreby, Färila-Revyn
  ★ Jenny Apelgren, Färila-Revyn
  ★ Per-Arne Jonsson, Färila-Revyn
  ★ Ulla Ärfström, Färila-Revyn
  ★ Cia Ronach, Katrineholmsrevyn
  ★ Eva-Carin Hultén, Katrineholmsrevyn
  ★ Kerstin Bohlin, Horndalsrevyn
  ★ Madeleine Dietrich, Eslövsrevyn
  ★ Richard Wilson, Eslövsrevyn
  ★ Johan Samuelsson, Eslövsrevyn
  ★ Magnus Abelstad, Åkersberga Revyförening
  ★ Christer Persson, Åkersberga Revyförening
  ★ Owe Lidemalm, Täljerevyn
  ★ Hans Qviström, Täljerevyn
  ★ Lotta Köhlin, Täljerevyn
  ★ Eva Lysell, Gnestarevyn
  ★ Mats Hammarlöf, Gnestarevyn
  ★ Elisabeth Petersson, Mölndalsrevyn
  ★ Gudrun Alfredsson, Grästorpsrevyn
  ★ Håkan Enström, Grästorpsrevyn
  ★ Lennart Edvardsson, Grästorpsrevyn

Läs mer på Diplom

TIDNINGEN SVENSK REVY

Häng med i Revysverige – läs Tidningen Svensk Revy, endast 200 kr per år för hela 4 nummer!

FEL PÅ SIDAN?

Har du hittat ett fel på sidan? Kontakta kansliet direkt, så rättar vi till det!

Gynna våra samarbetspartners och annonsörer

AMATÖRKULTURENS SAMRÅDSGRUPP

LIS är medlemmar i AX - Amatörkulturens Samrådsgrupp, där andra stora riksförbund såsom Amatörteaterns Riksförbund, Sveriges Arbetarteaterförbund och Sveriges Körförbund.

NORTIC

Nortic är LIS:s partner vad gäller bokning och försäljning av revybiljetter.

 

 

KULTURRÅDET

Kulturrådet stöttar LIS med hjälp av verksamhetsbidrag som bland annat går till utbildning.

CHRISTIANSON & WALLENTIN

Vi samarbetar med en av branschens absolut mest rutinerade advokatfirmor.

NORSK REVYFESTIVAL

Besök våra kollegor i Norge - arrangörerna av Norsk Revyfestival!

DANSK REVYFESTIVAL

Besök våra kollegor i Danmark - arrangörerna av Dansk Revyfestival!

MUSIKBAKGRUND

www.musikbakgrund.se tillhandahåller musikbakgrunder av absolut toppklass till musikaler, krogshower och revyer.

Vill du synas här?

Läs mer på Annonsering

 

 

© Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige

LIS - Riksförbundet Lokalrevyer i Sverige
Rättarevägen 10
384 31
BLOMSTERMÅLA

0515 - 185 20
(vardagar 17-21, helger 11-16)

info@lis.nu

 

 

Inte medlem?

Genom att bli medlem i LIS får din revy många fördelar. Gå med nu - du kommer inte att ångra dig.